Kiva käsityö ja hyvä kirja koukuttaa pahasti. Tästä seurauksena lapset syö lähinnä jugurttia ja suklaamuroja.perjantai 25. maaliskuuta 2011

Because I am a girl

Harvemmin tulee luettua elämäkertoja tai kauheita tositarinoita surkeista ihmiskohtaloista. Nyt kuitenkin sattui töissä kateen tämä:

Nojoud Ali
Delphine Minoui:
Nojoud
10 vuotta, eronnut

Kiinnostuin ehkä siksi, että kannen kuvassa Nojoud on yllättävästi kovin samannäköinen kuin oma 9-vuotias tyttöni. Tummempi vain. Samanlainen yhtäaikaa ujo ja pirteä ilme.

Nojoudin tarina on tyly: isä päättää tyttöä "suojellakseen" naittaa tämän jollekin baarissa tapaamalleen kolmekymppiselle ääliölle. Siitä alkaen Nojoudin elämä on yhtä helvettiä miehen seksileluna ja anopin keittiöorjana. Nojoud on kuitenkin siitä erikoinen tyttö, että hän päättää hakea itselleen oikeutta ja saa sitä jopa yllättävänkin nopeasti. Tapaus sai aikanaan paljon julkisuutta ja siitä johtuen kai myös ratkesi niinkin nopeasti.

Kirja on kirjoitettu ikäänkuin Nojoudin itsensä suulla jo on siinä mielessä vähän kömpelö ja ristiriitainen, näkökulma ei pysy kohdallaan ja teksti on paikoin liian aikuismaista. Mutta sillä ei tässä ole merkitystä, tärkeintä on, että tarina on tullut kerrottua. On tärkeää tietää, että tämä tapahtuu todella, ei vain uutisissa tai romaaneissa, vaan oikeasti minun oman tyttöni ikätovereille. Tytöille, jotka samalla lailla haluaisivat leikkiä barbeilla, syödä suklaakakkua ja piirrellä "onnen taloja".

Olin tästä niin järkyttynyt, että googlailin aiheesta vanhoja dokumentteja ja järkytyin vielä lisää: yhdessäkin pätkässä jemeniläislainsäätäjämies levitteli käsiään ja ihmetteli, että mikä tässä nyt on ongelma? Näinhän tässä on toimittu Muhamedista alkaen. Mikä ongelma?!?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...